Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie van je woning brengt meer comfort, verlaagt spectaculair je energierekening en is milieuvriendelijk. 

Spouwmuurisolatie

Isolatie van je woning brengt meer comfort, verlaagt spectaculair je energierekening en is milieuvriendelijk. 

Waarom Spouwmuurisolatie?

Goedkope energie

Woningisolatie vermindert gegarandeerd je energiekosten. Een niet geïsoleerd huis verliest erg veel warmte, waardoor je stookkosten zich opstapelen. Door je woning te isoleren hou je de warmte binnen en dat merk je aan je portemonnee: het kan je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

Een slimme investering

De kosten van isolatie zijn eenmalig, maar met de steeds stijgende energieprijzen verdien je je investering geheid terug. Daarbij komt dat een geïsoleerde woning in waarde stijgt. Want hoe energiezuiniger je woning is, hoe lager de energierekening. Voor potentiële kopers en huurders is dat belangrijke informatie.

Groen, gezonder en meer comfort

In de winter is je woning behaaglijk warm, terwijl het in hete zomers koel blijft. De woning wordt minder vochtig, zodat gezondheidsbedreigende vocht- en schimmelproblemen niet meer voorkomen. Een geïsoleerde woning stoot veel minder Co2 uit en is dus zeer milieuvriendelijk.

Subsidies

Spouwmuurisolatie valt vanaf 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Wie 2 isolatiemaatregelen neemt, of 1 isolatiemaatregel in combinatie met een duurzame opwekfunctie zoals een warmtepomp of een zonneboiler, kan de subsidie aanvragen. 

Je kan de ISDE aanvragen indienen via mijn.rvo.nl. Je hebt daarvoor wel een geldige DigiD of E-Herkenning voor nodig. Je vraagt de subsidie achteraf aan, met een maximum van twaalf maanden

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

– Er wordt ten minste 15 m² aan oppervlakte van de bestaande spouwmuren in de thermische schil wordt geïsoleerd.

– Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt heeft een Rd-waarde van ten minste 1,1 m² K/W.

 

– Als er PIR of PUR als isolatiemateriaal wordt gebruikt moet het aanbrengen gebeuren met HFK-vrije blaasmiddelen.

De ISDE premie voor spouwmuurisolatie bedraagt € 5 per m², waarbij een maximum wordt gehanteerd van 170 m² aan te isoleren muuroppervlak.   

Let op: de ISDE geldt niet voor nieuwbouwprojecten.

House Keys.E15.2k (1)-min (1)

Vraag jouw advies aan: Bel met 071 560 16 77 of mail info@comparisa.eu

Komt jouw woning in aanmerking?

FAQ

Techniek

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat: een buiten- en een binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De bladen zijn met zogenaamde spouwankers aan elkaar verbonden, om de stabiliteit van de spouwmuur te bewerkstelligen. Tussen de binnen- en buitenmuur bevindt zich een open ruimte die spouw wordt genoemd. Deze moet minimaal 5 cm breed zijn. De spouw heeft een isolerende functie en voorkomt vochtdoorslag. In de spouw kan isolatiemateriaal zijn aangebracht voor extra warmte.

Vanaf 1920 werden spouwmuren steeds meer de standaard in de woningbouw. Omdat de overheid ten gevolge van de oliecrisis in 1973 energiebesparende maatregelen ging ondernemen, worden spouwmuren vanaf die periode standaard geïsoleerd.

Wat zijn de meest gebruikte isolatiematerialen bij spouwmuurisolatie?

De volgende vier soorten isolatiemateriaal worden het meest gebruikt voor spouwmuurisolatie:

Glaswol of steenwol 

Dit duurzame materiaal is zowel waterafstotend als brandveilig en zorgt tevens voor akoestische isolatie. Beide materialen worden in vlokvorm in de spouw aangebracht.

EPS parels 

Dit zeer milieuvriendelijke materiaal bestaat uit 2% polystyreen en 98% lucht. Het is vochtregulerend en volledig recyclebaar. Het materiaal houdt het lang vol: het kan wel 40 jaar meegaan.

PUR (polyurethaan) 

Ook wel bekend als PUR schuim. Houdt goed warmte binnen en is zeer geschikt voor het isoleren van smalle of vervuilde spouwen.

Aminotherm

Dit scheerschuim-achtige isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde en is vochtwerend. Het wordt vooral ingezet bij her-isolatie van reeds geïsoleerde spouwmuren, waarvan het oude materiaal vergaan is. De substantie kan goed tot alle holtes en hoeken van de muur doordringen en als aanvulling op oud isolatiemateriaal fungeren.

Zijn alle gevels geschikt voor spouwmuurisolatie?

Nee, niet alle gevels komen in aanmerking voor spouwmuurisolatie. In de volgende gevallen is spouwmuurisolatie niet mogelijk:

Geglazuurde baksteen gevels

Er kunnen vochtophopingen achter de glazuurlaag ontstaan.

Geschilderde gevels

Als de gebruikte verf dampdoorlatend is zijn geschilderde gevels zijn alleen geschikt voor spouwmuurisolatie als de gebruikte verf dampdoorlatend is. Als er geen dampdoorlatende verf is gebruikt, komt de muur niet in aanmerking voor isolatie. De beschilderde stenen zijn dan te veel afgesloten door de verflaag.

Gestucte en betimmerde gevels

Gestucte en met hout betimmerde gevels komen ook niet aanmerking voor spouwmuurisolatie. Bij deze geveltypes kan door spouwmuurisolatie vochtproblematiek ontstaan.

Een baksteen gevel is het meest geschikt voor spouwmuurisolatie.

Kan je een spouwmuur die al is geïsoleerd verder isoleren?

Vanaf de jaren twintig werden in Nederland huizen met spouwmuren gebouwd. Gedurende de jaren zeventig werden de spouwmuren ook geïsoleerd. Woningen die na 1980 zijn gebouwd zijn standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Daarbij werd vaak gebruik gemaakt van dunne isolatie lagen. Maar de technieken en materialen van toen zijn inmiddels verouderd. De materialen zijn vaak door vocht aangetast en vervormd. Het verouderde materiaal kan daardoor naar beneden zakken, zodat er onbeschermde, koude plekken in de muur kunnen ontstaan. 

Volgens de richtlijnen van de branche moet een na-isolatie bedrijf vantevoren onderzoeken of de spouw vervuild is. Vervolgens wordt bepaald of het vuil verwijderd kan worden. Bouwafval en uitpuilende stukken cement kunnen namelijk voor problemen zorgen als je het in de spouw laat zitten. Maar een vervuilde spouwmuur kan meestal goed schoongemaakt worden en zit isolatie dus niet in de weg. In veel gevallen kan de muur ook zonder verwijdering van het oude materiaal worden geïsoleerd. 

De isolatiewerkzaamheden worden buiten de woning uitgevoerd. Via gaatjes in de gevel wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten. Dat materiaal kan bijvoorbeeld PUR, EPS-parels of Aminotherm (een soort schuim) zijn. De moderne isolatiematerialen zijn zeer vochtbestendig. Ze zullen niet vervormen of verzakken en zullen voor de rest van de levensduur van de woning de muren goed isoleren.

Leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblematiek?

Als spouwmuurisolatie met de juiste materialen correct wordt uitgevoerd, voorkom je vochtproblemen. In oude huizen is natuurlijke ventilatie aanwezig omdat kieren en naden vochtige lucht afvoeren en frisse lucht binnenlaten.

Goede ventilatie is dan ook van groot belang. Daarom is het belangrijk om van te voren uit te laten zoeken of de spouw niet vervuild is. Een vervuilde spouw die toch geïsoleerd wordt kan tot vochtproblematiek leiden.

Het is ook van belang dat de kruipruimte van de woning na spouwmuurisolatie goed geventileerd blijft. Het vocht zal zich in de kruipruimte verzamelen als een geïsoleerde spouwmuur de oorspronkelijke ventilatiebanen heeft geblokkeerd. Dit wordt opgelost door ventilatieroosters in de gevel te plaatsen.

Je kan vochtproblemen trouwens voorkomen door in de volgende volgorde te isoleren: begin altijd beneden met vloerisolatie, om dan spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie uit te laten voeren.

Wat gebeurt er met spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een dubbelwandig gemetselde muur met een holte ertussen. Die holte noemen we de spouw. De isolatie bestaat eruit dat de spouw met isolatiemateriaal wordt gevuld, bijvoorbeeld met purschuim, glas- of steenwol of isolerende parels.

Tegenwoordig worden de spouwmuren van nieuwe woningen gedurende de bouw geïsoleerd. Daarvoor worden isolatieplaten en folies gebruikt. Die kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals steenwol, glaswol, geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), polyurethaan (PUR), resolhardschuim (PF) of polyisocyanuraat (PIR). Er zijn ook organische isolatiematerialen op de markt, zoals Biofoam (EPS variant gemaakt van melkzuur), behandelde schapenwol, vlaswol en hennepwol.

Hoe herken ik een spouwmuur?

Als je in een huis woont met een bouwjaar voor 1920 is de kans klein dat u spouwmuren heeft. In huizen met een bouwjaar na 1920 is de kans echter groot. De spouwmuur is te herkennen aan een dikte van meer dan 25 cm. Aanwezige luchtkokers en verluchtingsroosters in de gevel duiden ook op de aanwezigheid van een spouwmuur.

Hoe weet ik of mijn woning spouwmuren heeft?

Allereerst is het handig om het bouwjaar van de woning te weten: als dat van voor 1920 is, kan je ervan uitgaan dat de woning geen spouwmuren heeft. Woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben in het algemeen wel spouwmuren. Bij twijfel over het bouwjaar van de woning kan je online het kadaster raadplegen: bagviewer.kadaster.nl

Ook de bouwplannen van de woning kunnen uitkomst brengen. Als er op de tekeningen een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te zien is, heeft u waarschijnlijk spouwmuren.

Men kan een spouwmuur ook herkennen door op de volgende zaken te letten. Om te beginnen speelt de dikte van de muur een rol. Als deze dikker is dan 25 cm, duidt dat op de aanwezigheid van een spouwmuur. Dat is ook te controleren door een gaatje in de muur te boren. Mocht de boor doorschieten dan is er sprake van een spouwmuur. 

Een andere aanwijzing die op spouwmuren kan wijzen, is de aanwezigheid van luchtkokers en verluchtingsroosters in de gevel. Dat betekent namelijk dat er een luchtruimte is, en dus een spouwmuur. 

Maar ook de gevelstenen van de woning kunnen een belangrijk kenmerk zijn. Als deze bestaat uit zogenaamde dwars gemetselde stenen, waarbij volledige en halve stenen elkaar afwisselen, wil dat zeggen dat een steense muur betreft. Een steense muur heeft geen spouw en is dus geen spouwmuur.

Wat zijn isolatiewaarden?

De waarde van een isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. In de bouwsector worden verschillende isolatiewaarden gebruikt:

R-waarde 

Hiermee wordt het isolatievermogen van een materiaal aangegeven. Hoe hoger de R-waarde, des te beter isoleert het materiaal. Bij subsidies wordt deze waarde als maatstaf genomen.

Rc-waarde

De Rc-waarde is van toepassing op isolatieproducten met meerdere isolatielagen. Het is het totaal van de R-waarden van de gebruikte materialen. Een hoge Rc-waarde is een goede isolatiewaarde.

K-waarde 

Deze waarde verwijst naar de gemiddelde isolatiewaarde van een woning. Hoe lager deze waarde is, hoe beter. Een lage K-waarde staat voor laag warmteverlies.

U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er in een vierkante meter per seconde ontsnapt in een specifiek constructieonderdeel van de woning. Dus een lage U-waarde geeft aan dat er goed geïsoleerd is.

Lamba-waarde

Met de Lamba-waarde (ook bekend als L-waarde) wordt de warmtegeleiding van isolatiematerialen vastgesteld. Een lage Lamba-waarde betekent dat het materiaal goed warmte vasthoudt. Ook hier geldt dus hoe lager de waarde, hoe beter.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Prijs

Wat gaat spouwmuurisolatie mij kosten?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal arbeidsuren, het soort woning, het type isolatiemateriaal en het totale muuroppervlak dat geïsoleerd moet worden. Ook moet rekening worden gehouden met subsidies zoals de SEEH, de eventuele gemeentelijke premies voor woningisolatie en Btw korting. De volgende prijzen zijn dus globaal en zullen per situatie verschillen.

Gemiddelde prijzen isolatiematerialen per m² (inclusief Btw en exclusief plaatsing)

Glaswol: €15 – €20 per m².  
Steenwol: €16 – €21 per m².  
EPS parels: €20 – €25 per m².  
Purschuim: €25 – €30 per m².  
Aminotherm: €23 – €27 per m².  

Gemiddelde isolatieprijzen per woningtype (inclusief Btw)

Appartement € 500 tot € 600 
Tussenwoning € 700 tot € 1.100
Hoekwoning € 1200 tot € 1400
2 onder 1 kap € 1500 tot € 1.800
Vrijstaande woning € 2000 tot € 3000

Bij het bovenstaande is uitgegaan van het gebruik van wol of parels als isolatiemateriaal en van gemiddelde muur oppervlaktes per woningtype.

Wanneer heb ik mijn investering terugverdiend?

Dit is afhankelijk van het type woning, maar gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 3 en maximaal 5 jaar. Er bestaat een methode om je terugverdientijd te berekenen. Je deelt je investering door de besparing op de energierekening die het je oplevert. Dus investering : besparing = terugverdientijd.

Bij gemiddelde isolatiekosten van € 1200 levert je dat een besparing van € 350 per jaar op. De terugverdientijd is in dit geval dus 1200 (investering) : 350 (besparing) =  naar boven afgerond 3,5 jaar.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Subsidies

Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie valt vanaf 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Wie 2 isolatiemaatregelen neemt, of 1 isolatiemaatregel in combinatie met een duurzame opwekfunctie zoals een warmtepomp of een zonneboiler, kan de subsidie aanvragen. 

Je kan de ISDE aanvragen indienen via mijn.rvo.nl. Je hebt daarvoor wel een geldige DigiD of E-Herkenning voor nodig. Je vraagt de subsidie achteraf aan, met een maximum van twaalf maanden

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

– Er wordt ten minste 15 m² aan oppervlakte van de bestaande spouwmuren in de thermische schil wordt geïsoleerd.

– Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt heeft een Rd-waarde van ten minste 

1,1 m² K/W.

 

– Als er PIR of PUR als isolatiemateriaal wordt gebruikt moet het aanbrengen gebeuren met HFK-vrije blaasmiddelen.

De ISDE premie voor spouwmuurisolatie bedraagt € 5 per m², waarbij een maximum wordt gehanteerd van 170 m² aan te isoleren muuroppervlak.   

Let op: de ISDE geldt niet voor nieuwbouwprojecten.

Groene leningen

De overheid biedt ook leningen aan die voor spouwmuurisolatie zijn bedoeld. Deze zogenaamde Energiebespaarlening is bedoeld voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en bedraagt maximaal € 25.000. De looptijd bedraagt 7 tot 15 jaar waarin de rentevoet onveranderd blijft. Je mag echter niet ouder zijn dan 75 om in aanmerking te komen. 

Je kan de lening online aanvragen op de site van het Nationaal Energiebespaar fonds: https://www.energiebespaarlening.nl/

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VVE

Een Vereniging van Eigenaren die besluit om energiebesparende maatregelen te nemen kan ook aanspraak maken op de SEEH. Dit kan nog tot en met 31 december 2022. 

De eigenaren dienen wel zelf in de woningen te wonen. Het gaat dus niet om panden die verhuurd worden. Er zijn subsidies voor adviezen en voor uitvoering van maatregelen. Wie minimaal 2 isolatiemaatregelen uit laat voeren kan voor de uitvoering subsidie aanvragen. Dit moet voor elk gebouw apart gebeuren. De subsidie kent 3 varianten, namelijk voor energiebesparende isolatiemaatregelen, aanvullende energiebesparende maatregelen en een samenhangend ‘zeer energiezuinig pakket’.

Ook voor de VVE gelden dezelfde eisen zoals hierboven bij de particuliere variant van de SEEH zijn vermeld.

De aanvraag kan online worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: RVO.nl

Groene lening voor VVE

Er is ook een Energiebespaarlening voor VVE’s beschikbaar. Deze heeft een maximum van € 5 000.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij de binnenkomst van de aanvraag en is onveranderlijk gedurende de looptijd.

Je kan de lening online aanvragen op de site van het Nationaal Energiebespaar fonds: https://www.energiebespaarlening.nl/

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Overig

Wat is een endoscopisch vooronderzoek?

Alvorens de spouwmuur te isoleren valt het aan te raden om een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren. Bij zo’n onderzoek wordt er een gaatje in de buitenmuur geboord. Door deze opening wordt een mini-camera in de spouw gebracht. Zo kan men zien of er geen vervuiling in de spouw aanwezig is. Mocht dat het geval zijn, kan dat eerst verwijderd worden voordat er geïsoleerd wordt.

Kan oud isolatiemateriaal verwijderd worden?

In de meeste gevallen bestaat het oude isolatiemateriaal uit Ureum Formaldehyde, oftewel UF-schuim. Na verloop van jaren kan het oude materiaal zijn verpulverd en verzakt. Dit isolatieafval wordt, na verwijdering van een aantal bakstenen in de buitenmuur, met speciale apparatuur uit de spouw gezogen.

Wat is een cementbaard?

Een cementbaard is een obstakel in de spouwmuur dat veroorzaakt is door slordig metselwerk. Na het isoleren kunnen daar vochtproblemen en koudebruggen ontstaan. Het verwijderen van dergelijke obstakels voor de isolatie verdient dan ook aanbeveling.

Kunnen er vleermuizen in de spouw zitten?

Vleermuizen zijn een wettelijk beschermde diersoort. Het komt voor dat vleermuizen gedurende de daguren de spouw van een woning als verblijf- en slaapplaats gebruiken. Alvorens tot spouwmuurisolatie over te gaan, moet eerst worden vastgesteld of er vleermuizen in de spouw aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een ecologisch adviesbureau worden gedaan. Als er inderdaad vleermuizen aanwezig zijn, moet er een ontheffing op de Wet Natuurbescherming verleend worden. Deze ontheffing vraag je bij de provincie of gemeente aan.

Trekt een geïsoleerde spouwmuur geen ongedierte aan?

Integendeel. Isolatiemateriaal zal het ongedierte juist buiten houden.

Kan oud isolatiemateriaal verzakken?

Bij oude isolatiemethodes werden andere technieken en materialen dan nu gebruikt. De verouderde isolatiematerialen kunnen na verloop van tijd scheuren of verpulveren. Daardoor verliest het materiaal zijn isolatiewaarde. Er kunnen ook plekken in de gevel ontstaan die niet meer opgevuld zijn met isolatie. Bij de huidige methodes is daar echter geen sprake meer van. Het moderne materiaal presteert veel beter en heeft veel hogere isolatiewaarden.

Wat is een koudebrug?

Als er in de spouwmuren van een woning isolatiemateriaal is verzakt, kan dit een zogenaamde koudebrug veroorzaken. Dat is het stuk van de muur wat niet meer goed wordt geïsoleerd en kouder is dan de rest. Er is een soort gat in de isolatie ontstaan, waardoor veel warmte verloren gaat. Omdat er op deze plekken ook meer condensatie ontstaat, ligt het gevaar van vochtproblemen en schimmel ook op de loer.

Koudebruggen kunnen ook ontstaan door spouwmuurvervuiling zoals puin en gevallen specie. Het is daarom van belang om de spouw van deze vervuiling te ontdoen alvorens tot isolatie over te gaan.

Ik wil mijn ramen vervangen, maar ook laten isoleren. Wat kan ik het beste als eerste doen?

Laat eerst de ramen vervangen. Als de isolatie daarna wordt uitgevoerd, bent u er zeker van dat het isolatiemateriaal naadloos rond het schrijnwerk aansluit.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

Je ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en kies de beste deal!

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

Je ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en sluit de beste deal!

Ben jij een specialist?

Meld direct je bedrijf aan

Al benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? schrijf je dan nu in.