Waterontharders

Er is een zuinige waterontharder voor ieder huishouden. Ontdek alle voordelen van de waterontharders en geniet van heerlijk zacht water.

Waterontharders

Er is een zuinige waterontharder voor ieder huishouden. Ontdek alle voordelen van de waterontharders en geniet van heerlijk zacht water.

Waarom Waterontharders?

Zachter en gezond water

Een waterontharder zuivert het water
dat je voor alle huishoudelijke zaken gebruikt. Je water wordt ontkalkt en dat heeft vele voordelen. Het zachte water smaakt beter, evenals dat bij koffie en thee het geval zal zijn. Het gezuiverde water kan ook helpen bij eczeem en psoriasis klachten.

Een slimme investering

Ontkalkt water zorgt ervoor dat huishoudelijke apparatuur (zoals je wasmachine of koffiezetter) veel langer meegaat. Je bespaart ook op stookkosten, want omdat er minder kalk in de leidingen komt, stroomt het water beter door en warmt het makkelijker op. Zeep, waspoeder en glansmiddelen werken veel beter in zacht water zodat je het verbruik met zo’n 25% tot 30% verlaagt. En je kleding slijt ook nog eens minder in de was!

Gewoon groen

Waterontharders zijn zeer milieuvriendelijk. Omdat je kleinere hoeveelheden zeep- en reinigingsproducten nodig hebt, vervuil je stukken minder. Doordat huishoudelijke apparatuur veel langer meegaat, verdwijnt het niet onnodig op de afvalberg.

Vraag jouw advies aan: Bel met 071 560 16 77 of mail info@comparisa.eu

Komt jouw woning in aanmerking?

FAQ

Techniek

Wat is hard water?

‘Hard water’ is water dat een grote hoeveelheid van de mineralen calcium (kalk) en magnesium bevat.

Waarom krijg ik kalkaanslag door hard water?

Kalk, ook wel calciumcarbonaat, ontstaat vooral door het verhitten van hard water. Als het water verwarmd wordt, worden de kalkdeeltjes niet geheel opgelost en slaan ze neer als kalkaanslag. Dat is het beste te zien in waterkokers, waarin je de neerslag aantreft in de vorm van kalksteen of ketelsteen.

Hoe werkt een waterontharder?

In een waterontharder wordt hard leidingwater door een cilinder met kunsthars korreltjes geleid. Dit wordt de ionenwisselaar genoemd. Kalk en magnesium blijven aan deze korreltjes kleven. Na verloop van tijd zijn de harskorrels verzadigd met kalk en magnesium. Zij worden dan automatisch gereinigd met behulp van zout. Het vervuilde water wordt uiteindelijk via de ionenwisselaar afgevoerd. Het automatisch reinigen wordt regenereren genoemd.

Is kalk (calcium) in het drinkwater niet nodig voor de gezondheid?

Nee. Calciumzouten die in drinkwater zijn opgelost, worden amper opgenomen door het lichaam. De kalk die de mens nodig heeft wordt uit calciumrijke voeding gehaald, zoals bijvoorbeeld melkproducten, brood, groenten en vette vissoorten. Zelfs kalkrijk water voorziet maar voor een klein deel in de calciumbehoefte. Water heeft een ondergeschikte rol als het om de inbreng van calcium gaat. In streken met natuurlijk zacht water wordt dan ook geen calciumtekort ten gevolge van drinkwater vastgesteld.

Wat is de levensduur van waterontharders?

Goede wateronthouders kunnen jaren meegaan. Ontharders uit de jaren tachtig kunnen het anno nu nog steeds goed doen. Afgezien van het bijvullen van zouten, hebben ontharders gedurende die tijd weinig onderhoud nodig.

Bij het ontkalken wordt natrium gebruikt. Is onthard water dan slecht voor mijn bloeddruk?

Nee. Bij het ontkalken van kraanwater wordt inderdaad natrium gebruikt, Maar dat maakt onthard water bepaald nog niet zout. Een zoute smaak krijg je door natrium dat zich met chloriden verbindt. Het natrium in onthard water stijgt weliswaar, maar de hoeveelheid chloride blijft hetzelfde, zodat het effect te verwaarlozen is. Bij het ontharden van de gemiddelde hardheid wordt 68 milligram natrium per liter water toegevoegd. Een mens gebruikt gemiddeld 4000 mg Natrium per dag, dus onthard water alleen kan geen invloed op je bloeddruk uitoefenen.

Als u in een gemeente woont met hard water heeft dat zeker zin. Het nieuwe sanitair en de betegeling blijven zo kalkvrij en zullen hun glans behouden, zonder dat hier anti-kalkmiddelen voor hoeven te worden gebruikt.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Hoe effectief zijn magnetische wateronthouders?

Magnetische wateronthouders zijn stukken goedkoper dan de reguliere waterontharders. Dit maakt ze voor de consument aantrekkelijk, maar of de magnetische versies dezelfde resultaten boeken dan de duurdere is nog maar de vraag. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zeer sterke magnetische velden onder specifieke omstandigheden kalk in water van samenstelling laat veranderen. Hierdoor zet de kalk zich dan tijdelijk niet meer af op oppervlakten. Maar de magnetische velden van magnetische ontharders zijn vele malen lager en functioneren onder geheel andere omstandigheden. In een huishoudelijke omgeving is de werking van de magnetische waterontharders dan ook buitengewoon twijfelachtig. Het verklaart echter wel de enorme prijsverschillen.

Verandert de smaak van mijn water?

Omdat de kalk uit het water wordt verwijderd zal de smaak zeker iets veranderen. Maar dat is in het algemeen moeilijk te proeven. Iedereen heeft echter een andere smaak en mocht je de verandering wel proeven, kan een waterontharder bijgesteld worden. Niet alle kalk wordt dan verwijderd.

Ongeveer één tot drie uur. Een en ander is wel afhankelijk van het type waterontharder en de bereikbaarheid van de leidingen.

Jazeker. Onthard water bevat alle natuurlijke mineralen die je nodig hebt. Alleen de calcium en magnesium bestanddelen zijn verwijderd en er is wat natrium toegevoegd. De beste verhouding is als het zachte water 300mg/L natrium bevat.

Koud water veroorzaakt minder snel kalkaanslag dan warm water. Toch is het beter om koud water ook te ontharden. Met name omdat veel huishoudelijke apparaten water koud aanvoeren alvorens het te verwarmen.

Er zijn drie soorten zout beschikbaar, te weten: rotszout, zeezout en ingedampt zout.

In het het algemeen is het mogelijk om verschillende zouten in een waterontharder te gebruiken. Er zijn echter ook waterontharders waarvoor specifieke wateronthardingsproducten zijn ontworpen. Het wordt echter afgeraden om ingedampt zout met rotszout te mengen, omdat dit een verstopt onthardingsreservoir tot gevolg kan hebben. Het beste is om het ene soort zout op te gebruiken voordat er een andere soort wordt gebruikt.

Nee, het water wordt alleen onthard. Er worden geen andere stoffen gefilterd. Daarvoor is een waterfilter benodigd.

Prijs

Waarom zijn er grote prijsverschillen tussen verschillende types waterontharders?

De prijs van waterontharders ligt tussen de 1000 en 2000 euro.

Er zijn echter zeer laag geprijsde waterontharders op de markt. Deze zijn vaak tot wel 1000 euro goedkoper dan de duurdere modellen. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar er zijn helaas wel wat adders onder het gras. 

Populair onder de goedkope modellen zijn de zogenaamde magnetische waterontharders. Het principe daarachter is dat kalk door zeer sterke magnetische velden van samenstelling verandert en het zich daardoor niet meer aan oppervlaktes hecht. Er is echter geen enkel overtuigend wetenschappelijk bewijs dat magnetische waterontharders daadwerkelijk ontkalken. Al was het maar omdat de magnetische velden van magnetische waterontharders veel te zwak zijn om kalk van samenstelling te kunnen laten wijzigen. 

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Ook de goedkopere stroomloze waterontharders winnen aan populariteit. Deze waterontharders werken op basis van waterdruk in plaats van op stroom. Maar ook aan dit type kleven meerdere bezwaren, waaronder bacterievorming in stilstaand water bij afwezigheid en een grotere kans op lekkage door trillingen.

Besef dus goed dat de grote prijsverschillen een reden hebben: kwaliteit. 

Voor een goedkope waterontharder kiezen kan tot teleurstelling leiden. Want de resultaten zullen niet altijd niet aan de verwachtingen voldoen.

Overig

Ontstaat er bacteriegroei door waterhouders?

Integendeel! Om te beginnen is er geen stilstaand water – een beruchte bacteriehaard – in een waterontharder te vinden, omdat het water er dagelijks in circuleert. Hierdoor wordt bacterievorming in de ontharder tegengegaan. Kalkafzetting is ook een ideale plek voor bacteriegroei, zoals bijvoorbeeld de gevreesde legionella bacterie. Omdat wateronthouders je water nu juist ontkalken, voorkomen zij daarmee bacteriegroei.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

Je ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en kies de beste deal!

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

Je ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en sluit de beste deal!

Ben jij een specialist?

Meld direct je bedrijf aan

Al benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? schrijf je dan nu in.